16 - 18
Μαρτίου 2019METROPOLITAN EXPO

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ OLIVE CHALLENGE

Δέκα καινοτόμες προτάσεις βράβευσε ο σπουδαίος διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για τον ελαιοκομικό τομέα «Olive Challenge» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου “ΦΙΛΑΙΟΣ”.

Ενθουσιασμένοι παρακολούθησαν οι παριστάμενοι την ανάδειξη των νικητών του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Olive Challenge”, που διοργάνωσε η επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου “ΦΙΛΑΙΟΣ”.

H πρώτη φάση του διαγωνισμού περιελάμβανε 40 καινοτόμες προτάσεις για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα, οι 15 εκ των οποίων προχώρησαν στη δεύτερη φάση, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Η δεύτερη και τελευταία φάση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου, στη διάρκεια του Demo day, με την παρουσίαση των προτάσεων από τους διαγωνιζόμενους.

Οι 15 προτάσεις οι οποίες έφτασαν στην τελική φάση αφορούσαν στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων στον ελαιοκομικό τομέα, στη σύνδεση της παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς με τις τεχνολογικές εξελίξεις, στην αύξηση θέσεων εργασίας, στη διάδοση και ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον τομέα, στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελαιολάδου & της επιτραπέζιας ελιάς και στην ανάπτυξη συνεργειών και ενδοτομεακής συνεργασίας.
Food Expo 2018 - Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Olive Challenge

1. Κατάμεστη η αίθουσα στις απονομές του διαγωνισμού Olive Challenge, 2. Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης απένειμε το πρώτο βραβείο στην ομάδα του OLIVE PREDICTOR

Οι νικητές και τα projects τους

Οι νικητήριες προτάσεις που εντυπωσίασαν με την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα και το επιχειρηματικό τους πλάνο επιλέχθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του διαγωνισμού, ενώ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξή τους έπαιξε και το κοινό που τις παρακολούθησε με την ψήφο του που γινόταν live, ηλεκτρονικά.

Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε το project OLIVE PREDICTOR, με επικεφαλής και συντονιστή τον κ. Προκόπη Μαγιάτη, αναπληρωτή καθηγητή φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, και μέλη της ομάδας τούς κκ Δρ. Ελένη Μέλλιου, Π. Διαμαντάκο, Ηλ. Καλαμπόκη, Τρ. Γανναρά, Αιμ. Ρηγάκου, δρ. Χρ. Παπανικολάου, δρ. Γ. Σταυρόπουλο, Αth. Gadanidis, δρ. Ν. Κρημνιανιώτη. Το OLIVE PREDICTOR αποτελεί μια συστοιχία συσκευών που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό, με ελάχιστη ποσότητα καρπού, μόλις 200 γρ., και με ελάχιστο κόστος (20 ευρώ) να προβλέψει την ποιότητα και την απόδοση του ελαιολάδου που θα παράγει πριν κάνει συγκομιδή και πριν πάει στο ελαιοτριβείο. Η διαδικασία άλεσης/μάλαξης διαρκεί 30 λεπτά και ο έλεγχος ποιότητα επιπλέον 30. Το όλο project προσφέρει τη δυνατότητα ακόμα και στον πιο μικρό παραγωγό να έχει σωστή πρόβλεψη για τη βέλτιστη στιγμή συγκομιδής, για την αναμενόμενη ποσότητα, καθώς και τους προσδοκώμενους ισχυρισμούς υγείας. Ήδη το σύστημα χρησιμοποιείται πειραματικά εντός και εκτός Ελλάδας σε χώρες όπως η Κύπρος, η Κροατία και η Ισπανία.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι BIOΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΑΤΕΣ ΕΛΙΕΣ, με επικεφαλής του project τον οικονομολόγο κ. Δημήτρη Τσαμπαρλή, ιδιοκτήτη της εταιρείας Γνήσιες Γεύσεις. Πρόκειται για μια καινοτόμα μέθοδο που επιτυγχάνει διπλάσια συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα από τον αρχικό καρπό και διάρκεια ζωής ένα έτος, χωρίς χρήση χημικών ή πρόσθετων και χωρίς απόβλητα.

Η τρίτη θέση δόθηκε στην πρόταση OLIVE FLYNET, με ομάδα έργου τους κκ. Θ. Τσιλιγκιρίδη, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δ. Περδίκη, επίκουρο καθηγητή του ΓΠΑ και Κ. Ποντικάκο, διδάκτορα του ΓΠΑ. Αποτελεί μια ψηφιοποίηση των ελαιώνων και κατασκευή ηλεκτρονικών παγίδων για τη μεταφορά πολυμεσικών δεδομένων, εικόνας και μικροκλιματικών δεδομένων σε κεντρικό εξυπηρέτη, με στόχο την αυτόματη αναγνώριση –καταμέτρηση των ατόμων του δάκου.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτιζόταν από εμπειρογνώμονες, εξειδικευμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, ενώ 10 συνολικά εταιρείες από τις 15 συμμετέχουσες, μεταξύ τους και οι τρεις βασικού νικητές, θα μπουν στο πρόγραμμα επώασης (1/4/2018-30/10/2018), της προετοιμασίας δηλαδή για την είσοδό τους στην επιχειρηματική κοινότητα.

Τι κερδίζουν οι νικητές κατά το 6μηνο επώασης:
  • Coaching από διακεκριμένους επιχειρηματίες και εξειδικευμένους leadership coaches
  • Mentoring από επιτυχημένους επιχειρηματίες
  • Εκπαίδευση στο πλαίσιο συνεργασίας με Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και Ιδιωτικά Κολλέγια και Πανεπιστήμια
  • Σεμινάρια και εργαστήρια από καταξιωμένους επιστήμονες
  • Δικτύωση με τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του τομέα στην Ελλάδα
  • Υποστήριξη στο πλαίσιο αναζήτησης επιχειρηματικών κεφαλαίων με στόχο την υλοποίηση των ιδεών – προτάσεων των διαγωνιζομένων
  • Δικαίωμα χρήσης του λογοτύπου OLIVE CHALLENGE στο επικοινωνιακό υλικό και το site τους

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Διαγωνισμού:
www.olivechallenge.org