10 - 12
Μαρτίου 2018METROPOLITAN EXPO

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ “ΚΟΤΙΝΟΣ 2018”

Η επιστημονική λέσχη φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ προσκαλεί τους τυποποιητές ελαιολάδου να συμμετάσχουν στον πλέον αξιόπιστο για τη χώρα μας Διαγωνισμό Ποιότητας για τα επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα “ΚΟΤΙΝΟΣ”.

Ο Διαγωνισμός που διοργανώνεται από τη ΦΙΛΑΙΟΣ, θα πραγματοποιηθεί το 2018 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης FOODEXPO GREECE και με τη στήριξη της διοργανώτριας FORUM ΑΕ, σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ). Τα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα τα οποία θα συμμετάσχουν, καλούνται να αναδείξουν τη μοναδικότητά τους και να διακριθούν για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, από πιστοποιημένους και διεθνώς καταξιωμένους γευσιγνώστες. 

Ένας σπουδαίος θεσμός
Συγκεκριμένα, ο Διαγωνισμός “ΚΟΤΙΝΟΣ” διακρίνεται για τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται, σύμφωνα με τον πλέον καταξιωμένο διεθνώς Διαγωνισμό MARIO SOLINAS που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας. Παράλληλα, ξεχωρίζει για την αξιολόγηση των συμμετοχών με βάση την ένταση του φρουτώδους και την ταξινόμηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες – ισχυρή, μεσαία και απαλή - από την Ομάδα Δοκιμαστών του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένου από το ΔΣΕ Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του ΣΕΒΙΤΕΛ. Τέλος, για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων, η λέσχη ΦΙΛΑΙΟΣ έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή μιας Ομάδας διεθνώς καταξιωμένων Δοκιμαστών. 


Κατηγορίες βραβείων
Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ 2018, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι την 15η Φεβρουαρίου 2018, αφορά τρεις κατηγορίες βραβείων. Ειδικότερα, βραβεία για:
  • Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ΠΟΠ/ΠΓΕ.
  • Βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και
  • Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα πραγματοποιήσει η ΦΙΛΑΙΟΣ την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων FOOD EXPO GREECE 2018. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ, στο τηλέφωνο 2103238856, στο email: info@filaios.org. Ο πλήρης Κανονισμός του Διαγωνισμού είναι ανηρτημένος στο site του: http://www.filaios.org/node/102.