16 - 18
Μαρτίου 2019METROPOLITAN EXPO

FOOD EXPORT SUMMIT

Με τη δυναμική συμμετοχή πολλών παραγωγών τροφίμων και ποτών ολοκληρώθηκε την Κυριακή, η ημερίδα του ΣΕΒΕ, θίγοντας καίρια ζητήματα που αφορούν στις εξαγωγές, από την ανάπτυξη της στρατηγικής εξωστρέφειας, μέχρι την κατανόηση των διαφόρων τρόπων παρουσίας στο εξωτερικό και τα σημεία προσοχής για την πρόσβαση στις νέες αγορές.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η εισήγηση της export expert, Ζαχάρως Παππά, που μίλησε για τις στρατηγικές σχεδιασμού των εξαγωγών των τροφίμων και ποτών για μια επιτυχημένη διείσδυση και ανάπτυξη στις αγορές - στόχους, αλλά και η ομιλία της κας Νατάσας Θ. Γιαλόγλου από τον ΣΕΒΕ, που εξήγησε τα στάδια προετοιμασίας μιας επιχείρησης πριν από τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Επίσης, ο κ. Δημήτρης Χρήστου, Market Development του GS1 Association Greece, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται τα προϊόντα στην παγκόσμια αγορά (GS1 Cloud), ενώ ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μίλησε για τον ρόλο του ΣΕΒΕ στις ελληνικές εξαγωγές Τροφίμων και Ποτών.

Food Expo 2018 - Food export summit

1. Η Πρέσβειρα της Ινδίας, Shamma Jain, 2. Ο κ. Θεόδωρος Φούρλας, Regional Director Joint Ventures της CHIPITA στην Ινδία

Αποκρυπτογραφώντας την αγορά της Ινδίας
Μία ολόκληρη ενότητα της ημερίδας ήταν αφιερωμένη στις προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας των χωρών της Ινδίας και της Ελλάδας όσον αφορά τον κλάδο των Τροφίμων και των Ποτών.

Κορυφαίοι εισηγητές από την Ελλάδα, όπως ο Βασίλης Σκρόνιας (Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β’, Γραφείο ΟΕΥ Ν. Δελχί), ανέλυσαν καίρια θέματα που αφορούν τις εξαγωγικές δυνατότητες των εγχώριων προϊόντων παραγωγής, ενώ ελληνικές εταιρείες που έχουν αναπτύξει ήδη μία εξαγωγική δράση στην αγορά της Ινδίας μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και για τα οφέλη αυτής της επιχειρηματικής κίνησης.

Παράλληλα, o Διευθυντής του γεωργικού τμήματος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ινδία κύριος Damien Kaminsky, μίλησε σε απευθείας σύνδεση από το Δελχί σχετικά με το εμπόριο ΕΕ/Ινδίας στα τρόφιμα & τον γεωργικό τομέα και συγκεκριμένα για τα προβλήματα πρόσβασης στην αγορά, για τις διμερείς διαπραγματεύσεις, τις τάσεις του εμπορίου κλπ.

Eπίσης, σημαντικοί αγοραστές από την Ινδία, ο κύριος Darm Chaturvedi, National Head της Spencer’s Retail Limited και η κυρία Chandra Malam, Managing Partner της Aamaya Impex εξήγησαν μεταξύ άλλων ποια ελληνικά προϊόντα έχουν περισσότερη ζήτηση στην ινδική αγορά, αναδεικνύοντας ως κορυφαία το ελαιόλαδο και το κρασί.

Τέλος, η πρέσβειρα της Ινδίας, Shamma Jain, αναφέρθηκε στους δεσμούς των δύο χωρών, ενώ η κα Ιωαννίδου Σταυρούλα, Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση προστασίας φυτικής παραγωγής, τοποθετήθηκε γύρω από τα «Φυτοϋγειονομικά εμπόδια στο εμπόριο”.

Η εμπειρία της Chipita στην ινδική αγορά
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του κ. Θεόδωρου Φούρλα, Regional Director Joint Ventures της CHIPITA στην Ινδία, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ινδία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων λιανικής σε όλο τον κόσμο, με 13 εκ. σημεία πώλησης. Απ’ αυτά το 9% κατέχει το οργανωμένο εμπόριο, το οποίο «τρέχει» με ρυθμούς ετήσιας ανάπτυξης 20 έως 25%! Τέλος, τόνισε πως βασικές προϋποθέσεις για τη διείσδυση μιας επιχείρησης στην τεράστια ινδική αγορά είναι το τρίπτυχο Προσιτή τιμή, Διαθεσιμότητα με ένα ισχυρό δίκτυο διανομής και Προσαρμοστικότητα στις διατροφικές συνήθειες του Ινδού καταναλωτή.

Την ημερίδα παρακολούθησαν και 22 σημαντικοί Ινδοί αγοραστές, οι οποίοι στο τέλος των εισηγήσεων, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ινδικό φαγητό από ελληνικές Α’ ύλες.