16 - 18
Μαρτίου 2019METROPOLITAN EXPO

MEDITERRANEAN FOOD STAGE

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μediterranean Food Stage, το οποίο ανέδειξε τον πλούτο των ελληνικών Τροφίμων και Ποτών, με τη συμμετοχή 13 Περιφερειών και Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα και τη συνδρομή γνωστών chefs.

Δευτέρα 12 Μαρτίου

Οι προβολείς στην Κρήτη και τη Μακεδονία
Την τρίτη και τελευταία μέρα τoυ Mediterranean Food Stage, το Επιμελητήριο Χανίων με τη συνδρομή γνωστών σεφ πρότεινε στο κοινό συνταγές με δημοφιλή προϊόντα της περιοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασε με τη συνδρομή του αρχιμάγειρα Θανάση Ράμμου εντυπωσιακές παρασκευές, που περιελάμβαναν μανιτάρια σουσουρίτες, βουβαλίσιο καβουρμά με πιπεριά Φλωρίνης, τζιγεροσαρμάδες και μπακλαβά με πετιμέζι.


1. Πλήθος επισκεπτών παρακολούθησε τη Δευτέρα το πρόγραμμα του Mediterranean Food Stage, 2.3. Εντυπωσιακές δημιουργίες από καταξιωμένους chefs, 4. H παρουσίαση της ινδικής κουζίνας με ελληνικές Α’ ύλες έκλεψε τις εντυπώσεις

Ινδική κουζίνα με ελληνικές Α’ ύλες
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών από την Ινδία με τη χρήση ελληνικών Α’ υλών. Συγκεκριμένα, το κοινό του Mediterranean Food Stage (ανάμεσα στο οποίο υπήρχαν και αρκετοί σημαντικοί key buyers από την Ινδία) δοκίμασαν dahi pardi chat με ελληνικό γιαούρτι (δημοφιλές street food στις περιοχές της Βόρειας Ινδίας), Paneer pakora με τυρί (είδος τυροκροκέτας) και Chana masala chick peas με κόκκινες και πράσινες πιπεριές (ρεβύθια). Όλες οι συνταγές ήταν καταπληκτικές και ανέδειξαν εύστοχα την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση τους στις κουζίνες του κόσμου, απογειώνοντας γευστικά κάθε πιάτο απ’ όποια γαστρονομική παράδοση και αν εμπνέεται...

Κυριακή 11 Μαρτίου

Πλήθος κόσμου στο Mediterranean Food Stage
Η executive chef Κλειώ Φύκιρη από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος ανέλαβε να αναδείξει στο πολυπληθές κοινό της Κυριακής τα ιδιαίτερα προϊόντα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσα από μια πλειάδα ιδιαίτερων συνταγών όπως: Σαλάτα με ρεβίθια, άγρια ρόκα, μυρωδικά και μαριναρισμένο ρίκι, σαρδέλα παντρεμένη με φρέσκα μυρωδικά, ντομάτα και ούζο, κόκορας κρασάτος στη γάστρα με φλωμάρια, αλλά και τουλουμπάκια μαστίχας με κρέμα περγαμόντο και μύρτιλα.

Ακολούθησαν οι executive chefs Γιώργος Μαύρος και Μιχάλης Αγγελόπουλος από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας που παρουσίασαν τα προϊόντα και τις παρασκευές του Πελοποννησιακού πρωινού και ο αρχιμάγειρας Έκτορας Ιωάννου, που για λογαριασμό της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης, δημιούργησε μεταξύ άλλων στικς από κοτόπουλο με σάλτσα τσάτνεϊ πορτοκαλιού, ομελέτα με ξινομυζήθρα και κολοκυθάκια και σταμναγκάθι με κόκκορα κοκκινιστό.


1. Κατά την παρουσίαση της αγροδιατροφικής σύμπραξης Κρήτης,2. Ο Chef Καλαμούκης Κώστας μαγειρεύει με προϊόντα της Κρήτης

Στο Μediterranean Food Stage ανέβηκαν επίσης οι executive chefs Αναστάσιος Τόλης και Αδαμάντιος Δότσιος που προέβαλαν τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Περιφέρειας Ηπείρου μέσα από συνταγές όπως: Τραχανάς με τραγανό χοιρομέρι, βλάχικο τυρί & λάδι με τσάι του βουνού, χοιρινό μαγειρεμένο στη γάστρα με σάλτσα από κληματόφυλλα & μούστο και κρέμα γαλατόπιτας με ζαχαρένιο φύλλο και γλυκό τριαντάφυλλο.

Το πρόγραμμα της Κυριακής ολοκληρώθηκε από τον σεφ Αλέξανδρο Κασκούτα, που παρουσίασε τα προϊόντα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προτείνοντας δημιουργικές παρασκευές, με πιο χαρακτηριστικές τα παξιμάδια Μακεδονίας με ντομάτα και φιλέτα γαύρου καπνισμένα με ξύλο μηλιάς και την πανακότα με ξυνόγαλο και άγρια κεράσια, με σάλτσα από άγρια μύρτιλα.

Σάββατο 10 Μαρτίου

Δημιουργικά και ελληνικά
Την πρώτη μέρα της έκθεσης το πρόγραμμα του Mediterranean Food Stage άνοιξε από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για να ακολουθήσει η Περιφέρεια Αττικής και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι executive chefs Παναγιώτης Κοντογιώργης, Βενέτικος Παναγιώτης Κόκλας και Νίκος Καταπόδης παρουσίασαν δημιουργικές παρασκευές με ιδιαίτερα προϊόντα όπως: αθηναϊκή σαλάτα με σφυρίδα σε αρωματισμένη μπρουσκέτα, κριθαρώτο με θαλασσινά, γεμιστό σύκο με μους τυριών και κριτσίνια ολικής αλέσης, σαγανάκι γραβιέρας με μαρμελάδα από ξυνόμηλο και μους μαλακών τυριών με μαρμελάδα ντομάτας πάνω σε αρωματισμένο παξιμάδι.


Ακολούθησε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδας, με μανέστρα με μύδια, ντομάτα και φέτα, φούστορον με καβουρμά (είδος ποντιακής ομελέτας), μανιταρόσουπα αγιορείτικη και ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου συνεχίστηκε με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τον chef Κόκκορη Αλέξανδρο Χρυσοβαλάντη, που παρουσίασε μεταξύ άλλων ένα εξαιρετικό ριζότο τραχανά από δίκοκκο σιτάρι με τηγανιά από χοιρινό φιλέτο και άγρια μανιτάρια δίρφυς και ολοκληρώθηκε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με τον ex. chef Δημήτρη Πλουμιστό.